Zorg en welzijn: de dagbesteding voor mensen met een beperking

19 juli 2017
 Categorieën: Diensten voor andersvaliden, Blog

Delen

Een dagbesteding voor mensen met een beperking is zeer belangrijk. Ze moeten onder de mensen komen om niet te vereenzamen. De dagbesteding kan uit veel verschillende zaken bestaan. Afhankelijk van de beperking die men heeft, kan er naar een passende oplossing worden gezocht. Tegenwoordig worden er veel mensen met een beperking gelukkig gemaakt door ze te laten werken bij een zorgboerderij of in een restaurant. Er zijn ongeveer 400.000 mensen met een beperking die gebruik maken van dagbesteding. Zij gaan naar een dagcentra, zorgboerderij of andere soorten werkvoorzieningen. De dagbesteding voor mensen met een beperking wordt zo nuttig ingevuld. Kijk bijvoorbeeld bij LeekerweideGroep voor een dagbesteding en naschoolse opvang voor kidneren en jongeren met een beperking in Noord-Holland.

Zorgboerderij

Een zorgboerderij is een agrarisch bedrijf waar mensen die een beperking hebben een waardevolle dagtaak kunnen vervullen. Ze kunnen de dieren helpen verzorgen. Het is belangrijk dat mensen met een beperking hun kracht hervinden en hun eigenwaarde opbouwen. Ze kunnen door deze werkzaamheden beter voor zichzelf zorgen. Samen met familie en vrienden kunnen ze betekenis aan het leven geven. Dat lukt zeer vaak door te werken op zorgboerderijen. Er zijn in Nederland meer dan 1000 zorgboerderijen die mensen met een lichamelijke beperking helpen. Ze worden weer gelukkig door het werken met de dieren.

De helende kwaliteiten van een zorgboerderij.

De zorgboerderij is er voor deelnemers die in een nieuwe omgeving aan de slag willen. Ze kunnen aan het werk worden gesteld bij de dieren of bij de planten. Deze hebben een rustgevende werking op de mens. De deelnemers ontwikkelen een bewustzijn voor de tijd en seizoenen. Ook krijgen ze te maken met het leven en de dood. Het verzorgen van de dieren zal in een bepaald ritme moeten plaatsvinden. Een regelmatige structuur biedt houvast. De mensen die in een zorgboerderij werken voelen zich nuttig, voor zichzelf en voor anderen. De begeleider, de boer, houdt de werkende in de gaten en zal daar waar nodig hulp bieden. Ze leren beter met anderen omgaan en communiceren. Ze bouwen door het werken op een zorgboerderij een sociaal netwerk op. Door het fysieke werk worden ze ook mentaal sterker. Door het krijgen van een schouderklopje als het werk klaar is, voelen ze zich gewaardeerd. Op een zorgboerderij wordt gekeken naar wat men kan doen en niet wat men niet kan. Ook een goede bezigheid is om samen maaltijden te bereiden. De deelnemers krijgen daardoor meer waardering om gezond te gaan eten en te drinken. Door fysiek bezig te zijn, hebben deze handelingen veel invloed op de helende werking van veel problemen. Door lekker buiten te werken, krijgen ook de mensen met een beperking een betere conditie. Ze voelen zich beter, slapen beter en zitten ook lekkerder in hun vel. De taken die ze uitvoeren op een zorgboerderij hebben een goede invloed op de fijne en grove motoriek. Werken op een kinderboerderij is een zeer goede plaats om met dieren en mensen om te gaan. Veel mensen die een kinderboerderij bezoeken, zullen ook contact met het personeel maken. Dus ook met de mensen die er werken met een beperking. Dat heeft een zeer gunstige invloed op de manier hoe ze met andere mensen om moeten gaan.