Scootmobielen

4 maart 2019
 Categorieën: Diensten voor andersvaliden, Blog

Delen

Wordt mobieler met een scootmobiel

Scootmobielen zijn gemakkelijke alternatieve vervoersmiddelen voor mensen die slecht ter been zijn.

De scootmobiel is een godsgeschenk voor mensen die een handicap hebben of ouderen die niet goed meer ter been zijn. Mede door dit vervoersmiddel kunnen deze groep mensen toch wat makkelijker de deur uit gaan. Ze zijn op dat moment even niet afhankelijk van anderen, en zijn toch in staat om een relatief grote afstand af te leggen. Dit geeft deze groep een zekere gevoel van vrijheid die toch al zo beperkt is in het zichzelf verplaatsen of voortbewegen.

Een veel voorkomende vraag is: Heb je voor scootmobielen een rijbewijs nodig? Het antwoord hiervoor is heel duidelijk-, ‘Nee, om dit vervoermiddel te besturen is geen rijbewijs nodig’. Wel wordt geadviseerd om een cursus te volgen, met betrekking tot het besturen hiervan. Ontvangt u het voertuig in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning dan zijn er bepaalde gemeenten die het u kunnen verplichten om zo’n cursus te volgen. De reden hiervoor is dat voor de bestuurder hiervan ook de algemene verkeersregels gelden.

Scootmobielen zijn er in vele uitvoeringen

Deze voertuigen zijn verkrijgbaar in driewielige-, vierwielige of vijfwielige uitvoeringen. De afgelopen jaren zijn ze sterk verbeterd en comfortabeler geworden. Waren ze vroegen minder geliefd mede door hun uiterlijk en hun oncomfortabele rijgedrag, tegenwoordig komt men er prima mee voor de dag. Had men vroeger een beperkte actieradius-, de uitvoeringen van deze tijd kan men rustig meer dan 100 km. afleggen met een snelheid van 19 km/u. Hierdoor is de mobiliteitsbeperking voor ouderen verleden tijd geworden.

De bediening van dit vervoermiddel is zeer gebruiksvriendelijk. De snelheid bepaald men door het bedienen van een handvat of pedaal. De energievoorziening zit hem bij de meeste gevallen in twee in serie geschakelde accu’s die een gemiddelde levensduur hebben van 5 jaar. En heeft u bijvoorbeeld familie of kennissen over uit het buitenland en u zit tijdelijk om het hand, er zijn bedrijven die ze ook verhuren.

Extra's op uw scootmobiel die u van alle gemakken voorzien

Door de verschillende accessoires die verkrijgbaar zijn maken deze het de bestuurder comfortabeler doordat alles binnen handbereik wordt. Zo kan men een kruk of een stokhouder laten monteren of een mandje voorop. Er zijn verschillende (armleuning)tassen verkrijgbaar. Schootskleden of voetenzakken, er is zelf een regencape die u en het hele voertuig bedekken als een grote poncho.

Maar het belangrijkste als scootmobiel bezitter is dat u niet meer afhankelijk bent van anderen. Even een frisse neus halen als iedereen en lekker een blokje om kunnen gaan. Even lekker op visite bij vrienden of familie, wat eerst niet mogelijk was in nu geen struikelblok meer.